Igår delade jag en bild som jag fått låna av fina Emily, som jag träffade på en utbildning för ngr somrar sedan. ”Låt inte fb och alla människors inlägg, som ser ut att ha det så bra, förstöra din uppfattning om att det du har inte duger”.

Massor av gilla och delningar har den fått och jag ser den nu i flödet på flera ställen. Så bra sagt!!! För det är ju så att på sociala medier delar vi lyckan, det perfekta och ibland kanske också önskan om och i tron att livet ska se ut på ett visst sätt. Det vi ofta glömmer är att detta är ögonblicksbilder, ibland arrangerade, ibland döljer sig en ångest och frustration bakom, om att synas, att finnas, att få vara med. Inte alltid…men ibland.

För långt ifrån alla har det perfekta hemmet, det perfekta myset framför brasan, julklappar som travas under den smakfullt klädda granen och barn och partners tindrande ögon som lyser inför julens ledighet och umgänge. Vi shoppar och pyntar och bakar och instagrammar ut vår lycka. Vilket är helt ok, om man nu känner så.

Verkligheten kan också vara ett stressande, pressande, fixande, bakande, städande, panikhandlande, julfestfejkleende, krampimagenkännande,  långt julförberedelsemaraton till den dag då vi äntligen kan få slå ner rumpan i fåtöljen och andas ut. Då ska det njutas och tindras, alla ska vara på sitt bästa humör och inget får gå fel. Fast man själv är helt slut.

Det jag med detta blogginlägg vill säga är att vi alla har en möjlighet att välja vad som är julmys och lycka för just var och en av oss. Man måste inte baka allt själv, hemmet behöver inte storstädas, skrubbas och skuras. Granen behöver inte digna av det senaste pyntet och högar av klappar. Man måste inte tacka ja till alla tillställningar och möten.  Man måste inte ens hitta julkänslan om man inte tycker om den.

Jul för mig är doften av hyacinter, tända ljus, julmusik, lata och lediga dagar med de som jag tycker om. Att få läsa, ligga i soffan med en bok och choklad, titta på film, att få tid att andas och vara ute. Att få sova och vila när jag är trött och långsamt få känna att livsandarna vaknar igen och jag är sugen på jobb och nystart.

Så kan vi lova varandra en sak? Att i år så duger vi. Vi slösar med vänlighet, värme, kärlek, dofter och harmoni. Vi ger tid och närvaro till varandra istället för dyra julklappar som vi egentligen inte behöver. Vi umgås bara med dem som vi vet att vi får något tillbaka från. Vi hittar myset i det enkla och laddar batterierna i oss själva med en skön klapp på axeln ”Bra jobbat &  Jag duger och Jag väljer själv hur, med vad och vilka jag fyller mitt liv”

Fram till jul har jag gett mig mer ledigt. Jag har lagt in pauser och försöker sänka kraven. För att jag känner att jag behöver. Min kropp har talat – och jag lyssnar. Jag vill vara närvarande under julhelgerna och jag vill bjuda på det som är viktigast för mig och dessutom gratis. NÄRVARO  KÄRLEK  GODA SAMTAL VÄNSKAP HARMONI VÄRME  GLÄDJE och KRAMAR ❤️

God förjul och kom ihåg att ANDAS!

 

Share This