Hon stod där i rummet, lite för sig själv och betraktade de som var med på kvällens tillställning. Klänningen var ny och hon höll in magen så att hon skulle se så bra ut som möjligt.

Leendet på hennes läppar var lite stelt samtidigt som hon försökte se glad och avslappnad ut. Vilket inte var så lätt ut flera synpunkter. För det första var det svårt att hålla in magen, andas och vara avslappnad samtidigt. För det andra behövde hon vara på helspänn ifall någon skulle komma med någon dräpande kommentar.

Hon suckade tyst för sig själv och sippade på de svala bubblorna i glaset.

Sorlet i sällskapet blev högre och högre i takt med att glasen tömdes och fylldes på. Hon tjuvlyssnade på ett av samtalen mellan två kvinnor som ivrigt diskuterade sina senaste inköp och vart nästa resmål var bokat. Den ena kvinnan vände sig om mot henne som för att säga någonting men vände snabbt bort blicken igen…

Hon önskade att de hade frågat henne om vart hennes nästa resmål var bokat. Svaret låg redo på tungan ”Nej, jag behöver ingen resa just nu, för jag gör en inre resa” men hon visste att de inte skulle förstå.

Den senaste tiden hade hon känt sig allt mer obekväm i sådana här sammanhang. Diskussioner som handlade om pengar, investeringar, påkostade resor, nya bilar och om andra människor. Särskilt de som inte var där. Fester som urartade och människor som gjorde saker de ångrade dagen efter. Hon var så färdig med detta.

Hon kände blickarna på sig, förberedde sig på kommentarer som ifrågasatte hennes nya liv. Frågor som hon tidigare försökt att försvara och förklara men som alltid slutat med att hon känt sig arg och ledsen.

Hon längtade plötsligt därifrån. Hon längtade efter sina nyfunna vänner med samma intressen som hon.  De som lyssnade uppmärksamt, ställde nyfikna frågor och som delade berättelser med henne som fick hennes själ att vibrera. Livfulla och helande samtal som inte ifrågasatte utan fick henne att känna en djup samhörighet med någonting större och viktigare.  Där hon kände sig accepterad och vanlig. Inte konstig och utanför.

Hon ställde ifrån sig glaset, gick fram till värdinnan och tackade för en trevlig kväll. Värdinnan undrade med lite höjda ögonbryn varför hon skulle gå redan nu? Hon log och sa att hon hade jobb att göra tidigt imorgon. Inom sig tänkte hon att det var en vit lögn men kände att hon inte ville förklara. De skulle ändå inte förstå och det var inte längre viktigt. HON förstod och det räckte.

Ute var sommarkvällen ljum och magisk. Hon drog en djup suck av förnöjsamhet. Andades ut så att hela magen fick plats, tog av sig skorna och började sin barfotavandring hem…till sig själv.

 

Share This