I morgon är det alla hjärtans dag. För oss som inte har en partner eller kanske för dig som har en partner men har tappat den fysiska och kanske också den psykiska närheten till varandra, vill jag bara säga att du kan må bra i dig själv ändå!

Jag vill med det här inlägget berätta om hur jag ser på det här med lust och glädje. För några år sedan gick jag en utbildning till Botanisk aromapedagog och min fantastiska lärare Lena Losciale sa vid ett tillfälle (ja, vi kom ofta ifrån ämnet och pratade om allt från örter, till gudinnor och till det jag nu vill berätta…) hon sa att man inte kan skylla ifrån sig om man inte hade sex eller en partner som kunde tillfredsställa en. Hon menade på att vi alla har ett egenansvar för våra orgasmer och därmed vår sexuella hälsa, vilket är livsviktigt! Visst är närheten till en partner ljuvligt men att älska och ta hand om sin egen kropp kan vara minst lika ljuvligt.

Vi vet ju att när man utsätts för mycket krav, ansvar, frustration och skuldkänslor o c h för lite lust och glädje lagras dessa inre spänningar i bland annat höfterna som både fysiska, mentala och känslomässiga minnen. En obalans där är dessutom kopplat till vår andra chakra sakral/sexualchakrat. Så här finns massor av fint att göra.

Hur gör man då för att hitta in i sig själv, till lust och glädje och mer balans? För mig har det handlat om att älska min kropp, varenda liten del av den och jag vårdar den som mitt tempel och är så stolt över att få bo i just den. För mig är det viktigt att omge mig med goda dofter, ekologiskt och naturligt så långt det går, snälla och positiva tankar och egna beundrande blickar. Jag unnar mig varma, avkopplande bad och att smörja in mig med mjuka och kärleksfulla händer och härliga oljor. Mjuka material, värme, stillhet och närvaro ger jag mig, när min kropp längtar efter det.

Fånigt…kanske några av er tänker, men för mig handlar det om självkärlek och om inte j a g kan älska mig själv så kan jag inte heller vara bekväm med och i min kropp, min lust eller mitt uttryck.

En annan viktig del i mitt liv är just yogan. Jag yogar inte dagligen, i perioder bara 1-2 ggr/veckan men gärna oftare. För mig är det viktigare att det känns mjukt och följsamt och att lägga fokus på höft- och hjärtöppnare än svåra positioner. En bok som inspirerat mig den senaste tiden är Karin Björkegren Jones bok ”Yoga erotica”. Hon talar om yoga som ett redskap för att må bättre i livet. Yogan hjälper oss att hålla hormonerna i schack och ger oss närvaro, känslighet, ökad blodcirkulation och får oss att slappna av, vilket gör oss mer harmoniska och glada och därmed i mer kontakt med vårt sexuella jag. Genom yogan lär man sig också att älska sig själv och sin kropp. Den bok innehåller både fakta och träningskapitel för både singlar och par, tillit och avslappningsövningar, lite Tantra, höftöppnar-  och bäckenbottenställningar med mera. En vacker bok både på utsidan och insidan.

Viktigt att nämna är att det är vanligt att börja gråta eller känna andra starka känslor när man arbetar med dessa spänningar, till exempel genom Yinyoga eller andra övningar som hjälper blockeringar att släppa. (Yinyoga är också en mjuk och varsam yoga där man vilar länge och stilla i olika positioner utan att pressa sig)

Jag är så tacksam över att ha hittat detta på min livsväg och att jag nu som vuxen, mogen kvinna vågar utforska och bejaka mig själv. Livet är bra spännande, eller hur?

Så en underbar alla hjärtans helg önskar jag er alla, både singlar och par. Kanske kan vi från nu strössla denna helg över hela året, varje dag, på något sätt! Det tycker jag att vi är så värda…vi modiga, älskande, vackra, starka, trygga, kämpande kvinnor och män.

Massor av kramar Sanne

 

 

Share This